Loge JAC

Wat heeft loge Jan Amos Comenius jou te bieden

Loge Jan Amos Comenius is opgericht in 1957. De naam is afkomstig van de beroemde Tsjechische theoloog, filosoof en pedagoog die zijn laatste rustplaats vond in Naarden. Onze loge heeft veel bewondering voor deze geleerde. Jan Amos Comenius was een visionair en eerste pleitbezorger van onderwijs voor elk kind. Ongeacht rang, stand en afkomst.

De leden van de loge ‘Jan Amos Comenius’ hebben een zeer gevarieerde achtergrond. Dit is een verrassend inspirerende voedingsbodem om te werken aan jezelf en aan ieders plaats in de maatschappij meer invulling te geven.

Wissel van gedachten met anderen die dezelfde zoektocht gaan. Belangrijke kenmerken van de vrijmetselarij zijn het nemen van eigen verantwoordelijkheid, jezelf leren kennen, kennis delen en het zoeken naar normen en waarden zonder daarbij dogmatisch te zijn. De vrijmetselarij heeft daarvoor een structuur ontwikkeld met inwijdingen, symboliek en bijeenkomsten die comparities worden genoemd.

Drie tot vier donderdagen per maand komen wij ’s avonds samen in onze loge, waarbij wordt verondersteld dat een lid maandelijks tenminste twee van de avonden bijwoont. Deze bijeenkomsten zijn comparities, open loges [rituele bijeenkomsten], instructies of incidenteel ledenvergaderingen. Na de formele bijeenkomst volgt meestal een informeel deel. Een borrel, een klein souper of  een ontspannen samenzijn.

Ons gebouw staat aan de Brediusweg 23A, 1401 AB in Bussum. Parkeerplaatsen bevinden zich op ons eigen terrein.  Wij delen het gebouw met enkele andere loges, maar rijden elkaar niet in de wielen.

Interesse? Lees hier meer over het lidmaatschap.

Comenius

Jan Amos Comenius betrachtte een levenshouding die door vrijmetselaren als sterk verwant met de Vrijmetselarij wordt herkend.

Onze loge in het Gooi is vernoemd naar Jan Amos Comenius (1592-1670). Hij was een Tsjechische theoloog, filosoof, natuurwetenschapper en vooral ook pedagoog. Hij hield zich tevens bezig met tal van andere zaken zoals politiek, taalkunde, het drukken en uitgeven van boeken, cartografie en natuurwetenschappen.

Comenius werd geboren in Moravië (nu Tsjechische Republiek). Een groot deel van zijn leven was hij vanwege zijn hervormde geloofsovertuiging op de vlucht voor de katholieke overheden. Hij woonde en werkte onder meer in Hongarije, Polen, Engeland en Zweden. Zijn laatste veertien jaar bracht hij door in Amsterdam. Hij is begraven in Naarden-vesting. Jaarlijks komen er vele bezoekers uit Tsjechië om zijn graf en het Comenius museum te bezoeken.